Следвайте Гласове в ТелеграмПрезидентът Румен Радев се срещна с ръководството на

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПрезидентът Румен Радев се срещна с ръководството на
Коментари Харесай

Румен Радев на среща с ЦИК: Главчев ще е готов с кабинета още днес. Възможността за избори „две в едно“ е на масата

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Президентът Румен Радев се срещна с управлението на Централната изборна комисия (ЦИК), с цел да обсъдят идните европейски и парламентарни избори в страната.

На срещата президентът разгласи, че претендентът за длъжностен министър председател Димитър Главчев още в границите на днешния ден ще бъде подготвен със състава на служебния кабинет. Затова на 5 април ще се срещне с него и ще организира в сходство с главния закон на България наложителните съвещания с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание.

" Наред с от дълго време плануваните избори за Европейски парламент, в същия времеви интервал би трябвало да проведем и изключителни парламентарни избори. Вече приканих господин Димитър Главчев, който дефинирах за претендент за длъжностен министър-председател, да успее в едноседмичен период да показа състав на Министерския съвет, с цел да имаме опцията на масата избори „ две в едно “, сподели президентът.  

По думите му преди всичко това може да донесе по-висока изборна интензивност. „ Която виждаме, че с всеки идващ избор понижава. На второ място, да не разкарваме хората два пъти в границите на напълно непосредствен времеви интервал. На трето място, да спестим запаси ", разяснява още Румен Радев. 

Едно е желанието на партиите и политиците, напълно друго е готовността на ЦИК, сподели президентът.

Председателят на комисията Камелия Нейкова разгласи, че ЦИК ще провежда изборите за членове на Европейския парламент, за Народно заседание по този начин, както е написано в Изборния кодекс. „ По отношение на изборите за членове на Европарламент ЦИК е в огромна степен подготвена, защото беше ясно, че тези избори ще се произведат във всички страни в Европейски Съюз в интервала 6-9 юни и още от началото на тази година приготвяме документи, изборни бумаги, решения, публичната поръчка, която започва на 15 март. На 3 април изтече срокът за подаване на оферти по тази социална поръчка. Има едно постъпило предложение, само че най-вероятно, в случай че изборите бъдат 2 в 1, ще се наложи да обявим нова социална поръчка, защото се оказа, че няма законова опция тази поръчка да се промени, за което ще са ни нужни едни 25-30 дни, с цел да бъде извършена законосъобразна тази процедура “.

Нейковаа акцентира, че ЦИК няма да може да провежда избори в две следващи седмици.

„ В избори за членове на Екологичен потенциал резултатите от изборите се афишират в период от не по-късно от три дни след изборния ден, а в период от 5 дни би трябвало да се разгласят имената на определените членове на Екологичен потенциал от България. В изборите за Народно заседание резултатите от изборите се афишират не по-късно от 4 дни от изборния ден, а имената на определените народни представители се афишират не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за членове на Екологичен потенциал биха били първо, а след седмица изборите за Народни представители или назад, това при всички случаи ще докара до неспособност, само че в случай че се наложи, ще би трябвало да се оправим и с това ".

По думите на Камелия Нейкова ЦИК ще се оправи с избори 2 в 1 и няма причина от тяхна страна изборите да не са в един ден: " Ако изборите са на една и съща дата, това от една страна ще спести една част от разноските, само че не всички, защото имаме два типа избори – за Европейски парламент, и избори за Народно заседание. Избирателите пък няма да вървят два пъти до изборните секции ".

Ако изборите би трябвало да са на разнообразни дати, то сред едните и другите избори би трябвало да има разлика от най-малко 2-3 седмици, безапелационна бе Нейкова.

Инфо: dariknews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР